Handige ontwerp tips

Ga je zelf aan de slag of voeg je afbeeldingen toe, lees dan eerst even deze ontwerp tips voor een professionele uitstraling van je kaartje. Als je klaar bent met je ontwerp mag je ons ook altijd vragen er even met een 'grafisch oog' naar te kijken.

 

Zorg dat de afbeeldingen in verhouding zijn.

Plaats je bijvoorbeeld een extra vogeltje of vlindertje, maak deze dan niet te groot maar kijk goed naar de overige afbeeldingen.

 

Zorg dat teksten op één lijn staan

Als je teksten plaatst, zorg dan dat ze aan de onderkant met elkaar 'lijnen'. Dit betekent dat ze op dezelfde hoogte staan. Het lijnen zorgt ervoor dat het kaartje rustig oogt. Wanneer teksten niet lijnen zal het kaartje wat chaotisch overkomen.

 

Gebruik niet meer dan 2 lettertypes

Het is aan te raden niet meer dan 2 verschillende lettertypes te gebruiken in je ontwerp. Meerdere lettertypes zorgen ervoor dat het een heel druk ontwerp wordt. Gebruik voor de adresgegevens e.d. bij voorkeur een rustig en duidelijk lettertje en eventueel voor het gedichtje en de naam een wat sierlijker, meer opvallend lettertype.

 

Gebruik niet teveel verschillende kleuren

Zorg ervoor dat je niet teveel kleuren gebruikt in je ontwerp, dit oogt vaak rommelig. Gebruik bij voorkeur niet meer dan 2 verschillende kleuren voor de tekst. Om een verschil aan te geven kun je er wel voor kiezen om b.v. een lichtere tint van een kleur te gebruiken voor minder belangrijke tekst.

 

Zorg dat de materialen kloppen

Plaats bijvoorbeeld geen hartje van stof op een kaartje waar verder geen stof in voorkomt.

 

Maak tekst niet té groot

Maak teksten niet té groot, dat oogt schreeuwerig. Bovendien betekent groot niet altijd 'goed leesbaar',vaak is groot minder overzichtelijk. Voor de gewone tekst is lettergrootte 12 tot 14 vaak al voldoende voor de leesbaarheid. De naam kan uiteraard lekker groot :)

 

Plaats geen tekst of afbeeldingen dicht op de rand

Houdt ongeveer een centimeter ruimte rondom vrij waar geen tekst of belangrijke afbeeldingen komen.